Lichtfestivals 2023

De 10 mooiste lichtfestivals

Nood aan wat warmte tijdens de donkerste dagen? Wij hebben het licht gezien en verzamelden de gezelligste lichtfestivals en -parcours in Vlaanderen en Brussel waar je deze winter naartoe kan.

1. Magie in Planckendael

De voorbije jaren kon je in de ZOO en ZOO Planckendael al veel lichtspektakels bewonderen, zoals China Lights en Dinolights. Dit jaar pakt Planckendael uit met eenhoorns en draken in meer dan 1.000 lichtobjecten verspreid over het park.

Bewonder de rokende rode draak van zes meter hoog, een kudde fabelachtige eenhoorns, vuurvliegjes en lieflijke elfjes. Wandel door de sterrengalerij en zoek het speelparadijs met lichtgevende schommels en wippen. 

2. Wonderlights in Groot-Bijgaarden

Het kasteelpark van Groot-Bijgaarden wordt vanaf 1 december omgetoverd tot de Tuin van Eden in een visueel lichtspektakel. Langs het parcours geniet je van kleurrijke lichtinstallaties met dieren, bloemen en magische personages.

3. Noorderlicht in Brugge

Brugge pakt uit met een lichtparcours geïnspireerd op het Noorderlicht. Het is een warme winterwandeling van 2,5 km langs 10 unieke lichtinstallaties.

Het parcours loopt langs verborgen maar verrassende plekken in de stad. Bewonder het liefdesverhaal van 2 zwanen, holografische lichtinstallaties, een magisch schouwspel op en onder het wateroppervlak en laat jouw hartslag het licht bepalen.

En dat zijn niet de enige lichtbronnen: al wandelend geniet je ook van de kerst- en winterversieringen die overal in de stad hangen te blinken, met honderden versierde kerstbomen

4. Putteke Winter in de Schorre

Tijdens Putteke Winter is domein De Schorre in een mysterieuze wintersfeer gehuld. Verlichte paadjes leiden je langs de prachtige natuur van De Schorre. Onderweg spot je een verlichte wandelende reus van 6 meter, een vuurvogel en veel meer lichtkunstwerken en vuurartiesten

Ook niet te missen: de pannenkoekenrobot.

5. Mechelen in vuur en vlam

Beleef spectaculaire vuuracts en betoverende vuurkunstwerken op 3 locaties in en rond Mechelen. 

Op 8 en 9 december komt het dorpsplein van Hombeek tot leven komt verrassende vuuracts. Op 15 en 16 december bruist de Mechelse binnenstad van de optredens en vuurspektakels. Op 22 en 23 december geniet je in het betoverende Tivolipark van een sfeervolle wandeling met adembenemende vuurshows.

6. Lichtkunst in Leuven

Onder de naam ‘(un)Holy Light’ verlicht Leuven vijf kapellen en kerken met lichtkunst. Maak een wandeling of fietstocht en bekijk magische kunstwerken op prachtige locaties, onder andere aan de Sint-Michielskerk en de Sint-Jacobskerk.

7. Koksijde by light

In Koksijde-Bad kan je een lichtwandeling maken, van het dorp tot op het strand. Verstuur een boodschap naar de ruimte en bewonder windkristallen, lichtmanden, mammoeten en lasercontouren.

8. Winterpracht in de Plantentuin

Tijdens de koudste dagen van het jaar, van 21 december tot 7 januari, viert de Plantentuin van Meise WinterFloridylle.

Een (kindvriendelijke én rolstoeltoegankelijke) wandeling neemt je mee langs de winterpracht in de tuin, in de verf gezet door 20 lichtinstallaties en muziek, speciaal gecomponeerd door Piet Goddaer (Ozark Henry).

Nog geen zin om naar huis te gaan? Dan blijf je gewoon nog even plakken in het Winterdorp voor een warm drankje. 

9. Het Gentse lichtfestival

Gent was in 2011 een van de eerste Belgische steden die uitpakte met een lichtfestival. Intussen is het een driejaarlijks evenement dat honderdduizenden bezoekers trekt. De hele stad is dan ook verkeersvrij.

Eind januari kan je in Gent de mooiste lichtinstallaties en -kunstwerken bewonderen.

10. Warmte in Waregem

Drie dagen lang baadt het centrum van Waregem in een warme gloed. Volg een feeëriek parcours met indrukwekkende lichtinstallaties en lumineuze verrassingen. 

Schenk een bezoekje aan meer dan 230 Belgische musea.

Geef een museumpas cadeau
Reeks
Winter